gamla-sedlar_460x220

Bild: Riksbanken

Nu introducerar Riksbanken nya sedlar. Under ett år byts sedlarna ut och de gamla sedlarna samlas in. Men vad händer sen med det som ingen längre vill ha? Det blir fjärrvärme förstås!

De senaste tio åren har antalet sedlar i cirkulation minskat stadigt i Sverige. Men än räknas inte kontanterna ut som betalningsmedel, utan Riksbanken har släppt nya sedlar som ska ersätta de gamla.

Anledningen till att sedlarna byts ut är att man vill öka säkerheten. De nya sedlarna har säkerhetsdetaljer som gör dem svårare att förfalska. De gamla 20-, 50- och 1000-kronorssedlarna blir ogiltiga efter den 30 juni 2016. Ett år senare blir 100- och 500-kronorssedlarna samt de nuvarande 1-, 2- och 5-kronorsmynten ogiltiga.

Sedlar som inte gäller längre eller som blir ogiltiga för att de skadats samlas in för att förstöras. Men de blir inte värdelösa för det. För sedlarna eldas i kraftvärmeverk och blir el och fjärrvärme. Ytterligare ett exempel på hur fjärrvärmenäten gör det möjligt att ta vara på energi som blir över.

Så när du drar på elementet eller varmvattnet nästa gång kan det vara en gammal “Selma” som håller dig varm.

 

*Nyhet hämtad från Svensk Fjärrvärme

Se fler nyheter