Ingen är beredd att dra ned på komforten när det är kallt ute. Alternativet, att sänka värmen och kanske till och med frysa för att spara pengar, är det få som överväger. Vi ser fjärrvärme som självklart och tar komfort förgivet, sedan blir vi förvånade över att det kostar. Fjärrvärmen blir tekniskt sett sin egen fiende eftersom vi alltid levererar värme – oavsett väder – men självfallet medför en sådan service även en kostnad.

Tänk er årets vinter, ett år med några av de kallaste dagarna på över 30 år. Tänk er då hur det här året hade sett ut, om vi inte hade kunnat värma upp Sveriges fastigheter med hållbar fjärrvärme. Låt oss måla upp den bilden tillsammans: Det är minusgrader ute och vindstilla. Värmepumpar och elpannor går på högvarv så kapaciteten i elnätet räcker inte till. Myndigheterna beordrar ransonering av värme och varmvatten för att inte hela elsystemet ska braka ihop. Vindkraften står still så Sverige tvingas importera kolkraft. Bäst klarar sig de fastigheter som har sparat sina gamla olje- eller vedpannor, men med konsekvensen att inomhustemperaturen måste sänkas och luften i tätorterna blir kraftigt förorenad.

Tack och lov så finns fjärrvärmen väl utbyggd i Sverige, vilket innebär att vi inte behöver ge avkall på komforten även den kallaste vinterdag. Fjärrvärmen sköter sig själv och fungerar år efter år – oavsett årstid eller väderlek. Värmen finns där alltid och ingen fjärrvärmekund behöver därför fundera på om inomhustemperaturen måste sänkas eller att varmvattnet tar slut under årets kalla vinter.

Men den bekvämlighet som fjärrvärmen skapar så är det skönt att vi har väl utbyggd fjärrvärme i Sverige, även om prislappen blivit lite högre under årets kalla januari och februari!

Håkan Bergman, marknadschef