Bland valrossar, isbjörnar och glaciärer är det lätt att känna sig liten. Men det var här Gustaf Molin insåg att han verkligen kan göra skillnad. Svalbard är en av de platser på jorden där klimatförändringarna syns mest och Gustaf fick chansen att se det med egna ögon. En upplevelse som gjorde starkt intryck och som gett större perspektiv till Värmevärdens hållbarhetsarbete.

Värmevärdens ägare gav sina bolag chansen att skicka en representant på en expedition till Svalbard för att på så sätt ta hem nya kunskaper till sin organisation. Något som Gustaf Molin inte var sen att tacka ja till. Gustaf är IT-och integrationsansvarig på Värmevärden och engagerad i hållbarhetsfrågor. Men efter att ha spenderat nio dagar på Svalbard tillsammans med forskare och föreläsare från hela världen är han ännu mer övertygad om vikten av att jobba hållbart.

– Det ser jobbigt ut, men nog finns det hopp. Det har faktiskt stor betydelse vad lilla jag gör, säger han.

Med sig hem har Gustaf massor av erfarenheter som han delar med sig av både till arbetskamrater, branschkollegor och till skolklasser. I och med det har Värmevärdens engagemang för hållbarhet och miljöfrågor blivit ännu starkare.

En förändrad värld

Med sin kamera fångar Gustaf det ena hisnande naturfenomenet efter det andra. Han får se valrossar, valar, isbjörnar, renar och mängder av andra djur. Därtill får han paddla bland isflaken och komma riktigt nära de stora glaciärerna. Men han får också se hur gigantiska isväggar lossnar och faller i havet när glaciärerna smälter. På plats på Svalbard får han möta effekterna av klimatförändringarna på nära håll.

Tidigare expeditioner av samma slag brukar avgå i juli månad. Vid Gustafs resa avseglade man i juni men nu pratar arrangörerna om att nästa gång starta redan i april. Att man tvingas tidigarelägga resan beror på att isarna minskar.

– Vi tog oss till 80:e breddgraden. Så långt ska det egentligen inte gå att åka båt denna tid på året, men det är så pass lite is nu att det är fullt möjligt, berättar Gustaf.

Med tanke på att isarna blir mindre var det tur att Gustaf och hans medresenärer fick se isbjörnar. Isbjörnarna är helt beroende av isen för att kunna jaga, så när isarna blir mindre minskar också antalet isbjörnar.

– Vid ett tillfälle gick vi iland och efter att ha gått några hundra meter upptäckte vi isbjörnsspår i leran. Jag kunde se att vår guide blev orolig, trots att han hade geväret med sig. Vi hade med oss en isbjörnsexpert som konstaterade att spåren kunde vara så färska som en timme gamla. Tack och lov träffade vi inte på björnen. Däremot såg vi isbjörnar från båten, då på betryggande avstånd, berättar han. Innan resan tänkte sig Gustaf att han skulle spendera dagarna huttrande i tjocka kläder, med snö vinande kring öronen, för det var så han tänkte sig Svalbard. Men så var det inte.

– Vi gick omkring i t-shirt ibland. Det var 6-7 plusgrader hela tiden. Svalbard har redan nu ett sju grader varmare klimat. Normalt är Svalbard en arktisk öken med extremt lite nederbörd, men nu har man problem med stora mängder regn som leder till både laviner och jordskred. På bara några år har Svalbards klimat förändrats mycket, förklarar Gustaf.

100 procent nedkopplad

Så långt norrut som 80:e breddgraden finns ingen mobiltäckning. Så snart båten lämnat Longyearbyen, staden på Svalbard, kunde ingen ombord längre använda sina telefoner. Bara att vara så totalt nedkopplad och avskärmad från resten av världen var en upplevelse.

– Det var spännande att se vad som händer i en grupp människor när man inte kan dyka ner i mobilerna med jämna mellanrum. Det blev samtal på ett helt annat sätt, efter ett par dagar var det faktiskt väldigt skönt att vara utan telefonen. Jag ville såklart ringa familjen, men annarssaknade jag den inte alls, berättar Gustaf. 86 personer från 27 länder var med på resan. Deltagarna var mellan 15 och 70 år och alla jobbar på något vis med infrastruktur och miljöfrågor. De nio dagarna var fullspäckade från morgon till kväll med föreläsningar, kurser, naturupplevelser, samtal och möten med människor.

– Jag lärde känna Andy från Australien, Padmini från Indien, Seyi från USA, och många andra. Det var givande att träffa unga personer från länder som har stora utmaningar med hållbarheten. Vi hade många intressanta samtal om hur vi kan jobba med hållbarhet och hur vi kan hjälpa varandra.

“Vi måste börja göra!”

Efter resan kände Gustaf att han förändrats. Han har svårt att sätta fingret på exakt vad som gjorde det, men alla upplevelserna fick honom att se sin vardag på ett annat sätt.

– Jag tyckte att jag var bra på sopsortering innan, nu är jag säkert dubbelt så bra. Jag har köpt en elbil och jag äter mer vegetariskt. Det har blivit uppenbart för mig att det jag gör faktiskt påverkar vår värld. Vikten av att faktiskt göra något har blivit tydligare för mig, berättar han.

Mötena med naturen och djurlivet på Svalbard var storslaget, bland annat fick Gustaf och hans medresenärer se en grönlandsval. Grönlandsvalen är sällsynt eftersom den nästintill utrotades av valfångare i forna tider. Grönlandsvalen kan bli ungefär 450 år gammal.

– Det var häftigt att få se. Kanske den valen var med och blev jagad av valjägare på 1600-talet, den har varit med om det mesta, funderar Gustaf och tanken hisnar. Efter hemkomsten har Gustaf besökt en del skolklasser och berättat om sin resa. Han har också god kontakt med de personer han lärde känna på båten.

– Vi har en chatt där vi delar med oss i stort sett dagligen av vad vi gör och vad som händer på våra respektive företag. Vi diskuterar och stöttar varandra. Det känns jätteviktigt att man för in ett företagarperspektiv i hållbarhetsfrågan. Det är inte bara aktivister och regeringar som ska göra saker, företagen måste också vara med och förändra. Alla som var med på resan hade något som de kunde förändra där hemma, säger han.

För Värmevärdens del handlar hållbarhetsarbetet mycket om att skapa energi och värme med endast förnybara och återvunna bränslen. Det kan vara att ta tillvara på energin i återvunnet avfall, eller genom biobränslen. Allra helst nyttjas värme som redan skapats men annars hade gått till spillo, till exempel genom att använda restvärme från industrier. Gustaf och hans kollegor jobbar varje dag med att förbättra och effektivisera lösningar. Att en liten person från ett litet företag i ett litet land, kan spela väldigt stor roll – den känslan sitter kvar.

– Resan till Svalbard satte sig på djupet hos mig. Men jag är väldigt hoppfull. Det är verkligen inte kört i klimatfrågan, men vi måste börja göra!

Gustafs tips på små saker du kan göra hemma

 • Välj grön el
 • Tvätta i lägre temperaturer
 • Samåk mer
 • Sopsortera och återvinn
 • Köp begagnat
 • Sälj eller ge bort saker du inte behöver istället för att kasta dem
 • Undvik att kasta mat
 • Köp frukt och grönt efter säsong
 • Ät mer växtbaserat

Värmevärdens recept på hållbar värme

 • Förnybart och återvunnet
 • Resurseffektiva samarbeten
 • Konkurrenskraftigt erbjudande
 • Samhällsnytta

Läs mer om vår hållbara energi här