Nu bygger vi en toppmodern och flexibel fjärrvärmeanläggning i Säffle för att säkra en hållbar fjärrvärme till kommunen de kommande decennierna. Här kan du följa projektet som vi kallar “Framtidssteget Säffle” och se hur byggnaderna växer fram i realtid. Det nya värmeverket beräknas tas i drift i december 2021.

Ny skorsten på plats

Under lördagsmorgonen den 14 november lyftes en ny skorsten på plats till den befintliga anläggningen. Den nya skorstenen är betydligt högre än den gamla och har därmed en bättre spridningseffekt och uppfyller de miljökrav som ställs på den kommande anläggningen.

Detta sker i november och december

Under november och december så pågår arbetet med att gjuta fundamenten till bränslelagret, pannhallen och ackumulatortanken. I samband med det så behöver vi få ner ytterligare ett fåtal pålar i marken vilket gör att vi kommer att väsnas emellanåt.

Parallellt med bygget så pågår även tillverkning av delar till den nya pannan för fullt hos våra leverantörer. Arbetet går enligt tidsplan så i januari kommer Vyncke att börja lyfta in delar i den nya pannhallen.

Officiellt spadtag

Den 30 september hade vi ett officiellt första spadtag för bygget tillsammans med representanter för Säffle kommun. Läs mer om projektet och vårt samarbete med kommunen i den länkade artikeln.

Anders Ericsson, vd för Värmevärden och Dag Rogne, kommunalråd i Säffle tar ett första spadtag för den nya anläggningen.

Flexibel anläggning i liten kostym

Vi bygger en flexibel produktionsanläggningen för att framtidssäkra fjärrvärmen i Säffle. Den nya pannan kommer att klara av flera sorters återvunna bränslen och kan samtidigt möta framtidens ständigt ökande miljökrav. Detta ställer höga krav på både kompetens och komplicerad teknik, och är en investering på 280 miljoner kronor. Vanligtvis byggs den här typen av anläggningar i betydligt större skala, men vi vill visa att det går att satsa stort även i liten kostym.

Nytt landmärke för Säffle

Efter nyår drar nästa fas igång, för då ska den stora ackumulatortanken på 2600 m3 byggas. Hela 50 meter hög på högsta punkten kommer den att bli när den når sin fulla höjd till våren. Eftersom byggnaden kommer att synas väl där den ligger längs med väg E45 så har arkitekturen varit en viktig del i projektet. Den slutgiltiga versionen har stora glasfönster mot vägen och byggnaden kommer att få en ljussättning som blir effektfull i mörker.

Information enligt Dataskyddsförordningen

Här kan du läsa mer information gällande fotografering av bygget av Säffle Fjärrvärmes nya anläggning enligt Dataskyddsförordningen.